Автор Христо Христов, desebg.com   По време на тоталитарното управление на Българската комунистическа

...
Автор Христо Христов, desebg.com   По време на тоталитарното управление на Българската комунистическа
Коментари Харесай

БКП е крила аварии и трудови злополуки с хиляди смъртни случаи и загуби за милиони

Автор Христо Христов, desebg.com   

По време на тоталитарното ръководство на Българската комунистическа партия повреди и трудови злополуки са довели до хиляди смъртни случаи, а нанесените вреди са за милиони. Само за интервала 1970-1973 година са станали 253 941 такива произшествия, при които са починали 2133 служащи.

Това разкрива документ на МВР-ДС, който  desebg.com  публикува онлайн. Той е от 1975 година и съставлява строго конфиденциален отчет за „ По-важни аргументи за повредите и произшествията в индустрията и някои страни от работата на органите на Министерство на вътрешните работи за предотвратяването им ”.

Металургичният комбинат „ Кремиковци ” е посочен като един от огромните обекти, в които повредите се усилват годишно. За първата половина на 70-те години на ХХ век те са 5434 на брой, а вредите от тях са за 19 млн. лева Не е създадена продукция за над 2,5 млн. тона.

Подобна е и картината и в други огромни промишлени обекти. „ Значителни загуби предизвикаха на националното стопанство повредите в енергодобива ”, е посочено в строго секретния отчет.

Най-голямата повреда в енергетиката за оня интервал е през 1975 година в Топлоелектрическа централа „ Първа комсомолска ” в гр. Гълъбово, Старозагорски окръг, при която са починали 35 души, а вредите са възлезли на 35 млн. лева

„ Още по-чести и по-тежки са повредите в химическата индустрия. През последните три години избухнаха детонации, съпроводени с пожари, в НХК – Бургас, в ХК (химически комбинат) „ К. Маркс ” – Девня, ХК – Димитровград, цех „ П. Караминчев ” и други, вредите от които надминаха 10 млн. лева ”, се признава в отчета.

В него са посочени и главните аргументи за високия растеж на повредите и злополуките:
неспазване на техническите и технологическите условия и разпоредбите за противопожарна охрана;извършване на злокачествен и несвоевременен ремонт;слаба подготовка на експлоатационния личен състав и дефицит на работна ръка и други
В края на отчета са поместени таблици с подробни статистически данни за повредите и злополуките в интервала 1970-1973 година и настрана за МК " Кремиковци ".

Документът е включен в разширения електронен вид на сборника  „ Държавна сигурност – профсъюзите, стопанският живот и служащите ”  на Комисията по досиетата, 2015 година

 

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt  alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt

 alt
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР